Blockchain – cum functioneaza
Imaginați-vă un lanț pe care l-ați putea folosi pentru ancorarea unei nave. Dar, în acest caz, fiecare verigă din lanț este o bucată de informații care conține date despre tranzacții. În partea de sus a lanțului vedeți ce s-a întâmplat astăzi și, pe măsură ce vă deplasați în jos, vedeți tranzacții mai vechi și mai vechi. Și dacă îl urmezi până la ancora, așezând în partea de jos a portului? Veți vedea fiecare tranzacție din istoria acelei criptomonede. Ceea ce oferă blockchain-ului avantaje puternice de securitate: este o înregistrare deschisă și transparentă a întregii istorii a unei criptomonede. Dacă cineva încearcă să manipuleze o tranzacție, va provoca ruperea legăturii și întreaga rețea va vedea ce s-a întâmplat.
Un alt mod în care oamenii descriu adesea blockchain-ul este că este un registru (uneori veți auzi termenii „registru distribuit” sau „registru imuabil”), care este similar cu bilanțul unei bănci. La fel ca registrul unei bănci, blockchain urmărește toți banii care curg în, din și din rețea.
Dar, spre deosebire de registrele unei bănci, un blockchain cripto nu este întreținut de nicio persoană sau organizație, inclusiv bănci și guverne. De fapt, nu este deloc centralizat. În schimb, este securizat de o rețea mare de computere peer-to-peer care rulează software open-source. Rețeaua verifică și asigură în mod constant acuratețea blockchain-ului.
De unde vine noua criptomonedă? Din când în când – în fiecare zece minute în cazul Bitcoin – se adaugă o nouă bucată de informații despre tranzacții (sau un bloc nou) la lanțul de informații existente. În schimbul contribuției puterii lor de calcul la menținerea blockchain-ului, rețeaua recompensează participanții cu o cantitate mică de monedă digitală.
Un blockchain cripto este distribuit în întreaga rețea a monedei digitale. Nicio companie, țară sau terță parte nu deține controlul asupra acesteia; și oricine poate participa.
Rețeaua verifică și asigură în mod constant acuratețea blockchain-ului.
Cum trimiteți și primiți bani pe un blockchain?
Rețeaua de criptomonede atribuie fiecărui utilizator o „adresă” unică, care este alcătuită dintr-o cheie privată și o cheie publică. Oricine vă poate trimite bani prin cheia dvs. publică, care este asemănătoare cu o adresă de e-mail. Când doriți să cheltuiți banii, utilizați cheia dvs. privată, care este în esență parola dvs., pentru a „semna” digital tranzacțiile. Cel mai simplu mod de a vă gestiona criptomoneda este prin intermediul unui software numit portofel, pe care îl puteți obține printr-un exchange, spre exemplu Binance sau Coinbase.
Cine a inventat blockchain-ul?
O persoană sau un grup care utilizează numele Satoshi Nakamoto a publicat online o carte albă care explică principiile din spatele unui nou tip de bani digitali numiți Bitcoin la sfârșitul anului 2008. Fiecare criptomonedă este o evoluție a ideilor expuse în acea lucrare.
Obiectivul lui Nakamoto a fost să creeze bani digitali care să facă posibile tranzacții online între doi străini oriunde în lume, fără a necesita o terță parte, cum ar fi o companie de carduri de credit sau un procesator de plăți precum Paypal în mijloc.
Acest lucru necesita un sistem care să elimine o problemă spinoasă numită problema „cheltuielilor duble”, în care o persoană ar putea folosi aceiași bani de mai multe ori. Soluția este o rețea care verifică în mod constant mișcarea Bitcoin. Rețeaua respectivă este blockchain-ul.
Fiecare tranzacție Bitcoin este stocată și verificată de o rețea globală de computere dincolo de controlul oricărei persoane, companii sau țări.
Baza de date care deține toate aceste informații se numește blockchain. Bitcoin-ul este „exploatat” prin intermediul acelei rețele uriașe, descentralizate (cunoscute și sub denumirea de peer-to-peer) de computere, care verifică și asigură în mod constant acuratețea blockchain-ului. În schimbul contribuției puterii lor de calcul la blockchain, minerii sunt recompensați cu cantități mici de criptomonede.
Fiecare tranzacție bitcoin este reflectată în registru, cu noi informații adunate periodic împreună într-un „bloc”, care se adaugă la toate blocurile care au venit înainte.
Puterea de calcul colectivă a minerilor este utilizată pentru a asigura acuratețea registrului în continuă creștere. Bitcoin nu poate exista separat de blockchain; fiecare nou bitcoin este înregistrat pe acesta, la fel ca fiecare tranzacție ulterioară cu toate monedele existente.