Ce este o aplicație descentralizată?
Aplicatiile descentralizate (cunoscute si sub denumirea de „dapps”) ofera servicii similare cu cele oferite de aplicatiile tipice pentru consumatori, dar utilizeaza tehnologia blockchain pentru a oferii consumatorilor mai mult control asupra datelor lor, eliminand necesitatea intermediarilor centralizati de a gestiona datele, realizand astfel serviciul „Descentralizat”.
Aplicatiile digitale sunt omniprezente in lumea de astazi. Utilizatorii folosesc aplicatii pentru trimiterea de e-mailuri, plata pentru parcare, gasirea de date si o multime de alte cazuri de utilizare. Conform modelelor conventionale de control si proprietate, utilizatorii predau de obicei datele cu caracter personal companiei care furnizeaza serviciul. Cu o aplicatie descentralizata, utilizatorii castiga teoretic mai mult control asupra finantelor si datelor personale deoarece nu trebuie sa aiba incredere in nimeni altcineva pentru a stoca si securiza informatiile. Cu toate acestea, unii experti sunt sceptici ca acest lucru va functiona in practica.
Unul dintre obiectivele principale ale fondatorilor Ethereum, platforma ce sustine a doua cea mai mare criptomoneda din lume, este de a facilita crearea acestor tipuri de aplicatii. Insa exista multe provocari in incercarea de a atinge acest obiectiv.
Dar s-au inregistrat progrese. Sute de dapps astazi pe Ethereum, variind de la un inlocuitor pentru twiiter pana la un joc de realitate virtuala descentralizat. Multe sunt lente si dificil de utilizat, dar ofera un gust al pontetialului pentru aplicatii descentralizate pe termen lung. Dezvoltatorii spera ca Ethereum 2.0, o actualizare mult asteptata care a inceput sa fie lansata oficial la 1 decembrie 2020, va usura aceste probleme in urmatorii ani!
Cum functioneaza dapps?
Dapps construite pe Ethereum utilizeaza tehnologia blockchain pentru a conecta direct utilizatorii. Blockchain-urile sunt o modalitate de a lega impreuna un sistem distribuit, unde fiecare utilizator are o copie a inregistrarilor. Cu ajutorul blockchain-urilor, utilizatori nu trebuie sa foloseasca o terta parte, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa renunte controlul datelor altcuiva.
Prin natura lor, entitatile centralizate au puterea datelor care curg in si din retelele lor. De exemplu, entitatile financiare pot oprii o tranzactie, iar retelele sociale pot sterge postarile de pe platformele lor. Dapps pune utilizatorii inapoi in control, facand astfel de actiuni dificile, daca nu imposibile.
Nu exista o definitie convenita a unei aplicatii descentralizate, deoarece este un concept relativ nou. Dar caracteristicile cheie ale unui dapp includ :
- Open source : codul este public pentru ca oricine sa il poata vedea, copia si audita.
- Descentralizat : Dapps nu are pe nimeni responsabil, astfel incat nici o autoritate centrala nu poate oprii utilizatorii sa faca ceea ce doresc in aplicatie.
- Blockchain : daca nu exista o entitate centrala, atunci ce tine impreuna aplicatia? Dapps utilizeaza un blockchain de baza (cum ar fi Ethereum) pentru a coordona in locul unei entitati centrale.
- Contracte Inteligente : aplicatiile descentralizate utilizeaza contracte inteligente in reteaua blockchain, care executa automat anumite reguli.
- Global : Scopul este ca oricine din lume sa poata accesa, publica si utiliza aceste aplicatii descentralizate.
Cu ce provocarii se confrunta aplicatiile descentralizate?
Aplicatiile descentralizate sunt timpurii, experimentale, iar dezvoltatorii inca nu au rezolvat mai multe probleme cruciale cu reteaua de baza care le impiedica. In primul rand dapps-urile pot fi foarte scynp de rulat atunci cand reteau blockchain devine aglomerata. Desi aplicatiile traditionale au uneori proble cu aploarea, aceste probleme sunt exacerbate intr-un mediu descentralizat. Care, prin natura sa nu poate functiona fara un anumit nivel de cooperare si coordonare intre mai multe parti interesate.
Urmariti site-ul nostru pentru articole viitoare despre cum dezvoltatorii creaza aplicatii descentralizate si aplicatiile lor!
Pingback: Cum putem mina Bitcoin - Crypto Romania