Ce este o cryptomoneda
În esență, criptomonedele sunt de obicei bani digitali descentralizați, proiectați pentru a fi utilizați pe internet. Bitcoin, care a fost lansat în 2008, a fost prima criptomonedă și rămâne de departe cea mai mare, cea mai influentă și cea mai cunoscută. În deceniul următor, Bitcoin și alte criptomonede precum Ethereum au crescut ca alternative digitale la banii emiși de guverne.
Cele mai populare criptomonede, prin capitalizarea pieței, sunt Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash și Litecoin. Alte criptomonede bine-cunoscute includ Tezos, EOS și ZCash. Unele sunt similare cu Bitcoin. Altele se bazează pe diferite tehnologii sau au caracteristici noi care le permit să facă mai mult decât să transfere valoarea.
Crypto face posibilă transferarea valorii online fără a fi nevoie de un intermediar, cum ar fi o bancă sau un procesator de plăți, permițând transferul valorii la nivel global, aproape instantaneu, 24/7, pentru taxe mici.
Criptomonedele nu sunt de obicei emise sau controlate de niciun guvern sau altă autoritate centrală. Acestea sunt gestionate de rețele de la egal la egal de computere care rulează software gratuit, open-source. În general, oricine dorește să participe poate.
Dacă o bancă sau un guvern nu este implicat, cum este securitatea cripto? Este sigur, deoarece toate tranzacțiile sunt verificate de o tehnologie numită blockchain.
Un blockchain de criptomonedă este similar cu bilanțul sau registrul unei bănci. Fiecare monedă are propriul său blockchain, care este o înregistrare continuă, verificată în mod constant a fiecărei tranzacții efectuate vreodată folosind acea monedă.
Spre deosebire de registrul unei bănci, un blockchain cripto este distribuit între participanții la întreaga rețea a monedei digitale
Nicio companie, țară sau terță parte nu deține controlul asupra acesteia; și oricine poate participa. Un blockchain este o tehnologie revoluționară care a fost posibilă doar recent, prin decenii de informatică și inovații matematice.
Confidențialitate
Când plătiți cu criptomonedă, nu este nevoie să furnizați informații personale inutile. Ceea ce înseamnă că informațiile dvs. financiare sunt protejate împotriva accesului de terțe părți, cum ar fi băncile, serviciile de plată, agenții de publicitate și agențiile de rating de credit. Și pentru că nu trebuie trimise informații sensibile pe internet, există un risc foarte mic ca informațiile dvs. financiare să fie compromise sau să vă fie furate identitatea.
Securitate
Aproape toate criptomonedele, inclusiv Bitcoin, Ethereum, Tezos și Bitcoin Cash sunt securizate folosind o tehnologie numită blockchain, care este verificată și verificată constant de o cantitate imensă de putere de calcul.
Portabilitate
Deoarece deținerile dvs. de criptomonede nu sunt legate de o instituție financiară sau de un guvern, ele vă sunt disponibile indiferent unde vă aflați în lume sau ce se întâmplă cu oricare dintre principalii intermediari ai sistemului financiar global.
Transparenţă
Fiecare tranzacție din rețelele Bitcoin, Ethereum, Tezos și Bitcoin Cash este publica, fără excepție. Aceasta înseamnă că nu există spațiu pentru manipularea tranzacțiilor, schimbarea ofertei de bani sau ajustarea regulilor la mijlocul jocului.
Ireversibilitate
Spre deosebire de plata cu cardul de credit, plățile cu criptomonede nu pot fi anulate. Pentru comercianți, acest lucru reduce enorm probabilitatea frauda. Pentru clienți, acesta are potențialul de a face comerțul mai ieftin prin eliminarea unuia dintre argumentele majore pe care companiile de carduri de credit le fac pentru taxele lor ridicate de procesare.
Siguranță
Rețeaua care alimentează Bitcoin nu a fost niciodată piratată. Iar ideile fundamentale din spatele criptomonedelor le ajută să le facă în siguranță: sistemele sunt lipsite de permisiuni și software-ul de bază este open-source, ceea ce înseamnă că nenumărați informaticieni și criptografi au putut examina toate aspectele rețelelor și securitatea acestora.