Invata despre Crypto

Cum putem mina Bitcoin

Cand auziti despre minerit, probabil va ganditi la a sapa in pamant. Dar Bitcoin nu este un lucru fizic, asa ca de ce este numit a mina Bitcoin?

 

Cum putem mina Bitcoin in 2021?

 

Similar cu extractia aurului, Bitcoin exista la proiectarea protocolului, asa cum sapam dupa aur, pentru a aduce la lumina Bitcoin are nevoie de minerii pentru asta. Protocolul Bitcoin prevede ca vor exista un maxim de 21 de milioane de Bitcoin la un moment dat. Odata ce minerii termina de exploatat toate aceste monede, nu mai pot fi lansate alte monede, decat daca protocolul de functionare al Bitcoin se modifica. Minerii sunt platiti in taxe de tranzactie pentru crearea blocurilor necesare pentru validare si includerea lor in blockchain.

 

Pentru a intelege mai bine cum putem mina Bitcoin, sa revenim un pic si sa vorbim despre noduri. Un nod este reprezentat de un computer puternic ce ruleaza software-ul retelei Bitcoin, ce valideaza pe deplin tranzactiile si blocurile. Deoarece reteaua Bitcoin este descentralizata, aceste noduri sunt responsabile in mod colectiv de confirmarea tranzactiilor in asteptare.

 

Despre nodurile din reteaua Bitcoin.

 

Orice poate rula un nod, trebuie doar sa instalati software-ul gratuit pentru reteaua blockchain a Bitcoin. Dezavatajul este ca consuma o cantitate mare de energie si spatiu de stocare. Reteaua in acest moment foloseste sute de gigaocteti de date. Nodurile raspandesc tranzactiile prin retea. Un nod va trimite cateva informatii catre alte noduri care la randul lor vor trimite mai departe catre alte noduri s.a.m.d..

 

Unele noduri sunt noduri miniere, denumite generic mineri. Acestea preiau tranzactiile restante din blocuri si le adauga in blockchain. Cum fac asta? Rezolvand un puzzle matematic complex ce face parte din programul Bitcoin si include raspunsul din bloc.

 

Puzzle-ul ce trebuie rezolvat este gasirea unui numar, atunci cand este combinat datele din bloc si trece printr-o functie hash ce converteste datele de intrare de orice dimensiune in date de iesire de o lungime fixa si produce un rezultat care se afla intr-o anumita gama.

 

Pentru iubitorii de trivia, acest numar este numit „nonce” care este o abreviere a „numarului folosit o data” . In blockchain nonce este un numar intre 0 si 4.294.967.296.

 

Cum gasesc acest numar?

Ghicind la intamplare. Functia hash face imposibila prezicerea rezultatului. Deci minerii ghicesc numarul misterios si aplica functia hash la combinatia acelui numar ghicit si a datelor din bloc. Hash-ul rezultat incepe cu un anumit numar de zerouri. Nu exista nici o posibilitate de a sti care numar va functiona, deoarece doua numere intregi consecutive vor da rezultate extrem de variabile. Mai mult de atat, pot exista mai multe lipsuri care produc rezultatul dorit sau poate sa nu existe deloc. In acest caz, minerii continua sa incerce, dar cu o configuratie de bloc diferita.

 

Dificultate calcului (numarul necesar de zerouri la inceputul sirului de hash) este ajustat frecvent, astfel incat sa treaca in medie aproximativ 10 minute pentru a procesa un bloc.

 

De ce 10 minute? Aceasta este cantitatea de timp pe care dezvoltatorii retelei Bitcoin considera ca este necesara pentru un flux constant si in scadere de monede noi pana la atingerea numarului maxim de 21 milioane.

 

La momentul acesta recompensa pentru rezolvarea unui bloc este de 6,25 BTC. Cu toate acestea nu este o afacere atat de simpla pe cat pare. Exista o multime de noduri miniere care concureaza pentru aceasta recompensa si cu cat aveti mai multa putere de calcul cu atat puteti efectua mai multe calcule de ghicire.

 

De asemenea, costurile de a fi un nod minier si a mina Bitcoin sunt considerabile, nu numai din cauza hardware-ului puternic necesar, ci si din cauza cantitatilor mari de energie electrica consumate de aceste procesoare.

 

Numarul de Bitcoin acordati ca recompensa pentru rezolvarea puzzle-ului va scadea. Acum este 6.25 dar se injumatateste aproximativ la patru ani (urmatorul este asteptat in 2024). Valoarea Bitcoin in raport cu costul electricitatii si al hardware-ului ar putea creste in urmatorii ani pentru a compensa aceasta reducere dar nu este ceva sigur.

 

Felicitari!

 

Daca ati ajuns pana aici, atunci felicitari! Exista inca atat de multe de explicat despre acest sistem, dar cel putin acum aveti o idee despre linia generala a conceptului si a geniului programarii. Avem in sfarsit un sistem care permite transferuri digitale. Intr-un mod descentralizat, de incredere si rezistent oarecum la manipulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *