Invata despre CryptoStiri

Este minarea cu GPU profitabila dupa fuziunea ETHEREUM?

Ce înseamnă fuziunea Ethereum pentru mineritul Ethereum și pentru minerii GPU?

 

Ethereum a trecut de la proof-of-work la proof-of-stake, ceea ce înseamnă că minerii nu vor mai avea de lucru, iar echipamentele lor vor fi inutile.

Minerii GPU sunt persoane care validează blocurile de tranzacții folosind plăci grafice specializate pentru a rezolva provocări matematice dificile. Minerii folosesc plăci grafice deoarece acestea pot diviza și procesa rapid și repetat sarcini care necesită multă energie și resurse.

Cu toate acestea, planul prelungit al Ethereum de a reduce consumul de energie cu 99% prin eliminarea treptată a mineritului de criptomonede a fost finalizat la 15 septembrie, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la echipamentele de minerit existente. De exemplu, ar putea duce la o acumulare de deșeuri electronice provocată de creșterea numărului de platforme de minerit inutile, ceea ce ar putea declanșa o altă urgență climatică, anulând în cele din urmă avantajele trecerii la mecanismul de consens proof-of-stake (PoS).

Spre deosebire de proof-of-work (PoW), unde mai multe calculatoare acționează ca noduri și validează un singur bloc, în PoS validatorii selectați aleatoriu creează noi blocuri. Pe termen lung, acest lucru face ca mii de unități de procesare grafică (GPU) să devină inutile, ceea ce face ca mineritul Ethereum să fie mai puțin economic decât a fost până acum.

 

Care sunt avantajele și dezavantajele mineritului pe GPU?

 

Utilizarea unui GPU pentru minerit oferă atât beneficii, precum scalabilitate și procesare mai rapidă, cât și dezavantaje, cum ar fi procese de configurare complexe, costuri de întreținere și energie electrică.

Mineritul pe GPU este în mod inerent mai puternic decât mineritul pe unitate centrală de procesare (CPU), deoarece unitățile de procesare grafică pot efectua aceleași calcule mai rapid. În plus, puterea sistemului poate fi îmbunătățită prin utilizarea unor plăci grafice suplimentare, ceea ce face ca mineritul pe GPU să fie o alternativă scalabilă la mineritul pe CPU.

Cele mai avansate GPU-uri vin cu suport pentru jocuri, editare video și învățare automată, ceea ce le conferă versatilitatea necesară pentru a accelera diverse aplicații în afara randării grafice tipice. De exemplu, unitățile de procesare grafică pot reda grafică 2D și 3D, permițând jucătorilor să se joace la rezoluții mai mari.

În mod similar, deoarece GPU-urile dispun de o cantitate impresionantă de putere de calcul, acestea pot accelera în mod semnificativ aplicații precum recunoașterea imaginilor, care beneficiază de arhitectura lor foarte paralelă. În domeniul calculatoarelor, procesarea paralelă pe GPU se referă la executarea simultană a numeroase calcule sau procese.

Cu toate acestea, procesul de configurare a unei platforme de minerit pe GPU este destul de complex, ceea ce implică descărcarea și configurarea unui software care acceptă mineritul pe GPU, înscrierea într-un pool de minerit și crearea unui worker (numele dispozitivului de minerit care servește drept login pentru software-ul de minerit).

În plus, erorile neașteptate pot cauza defecte ale echipamentului, ceea ce reprezintă o povară financiară pentru miner. De asemenea, costul energiei electrice poate să nu fie acoperit de recompensa (suma de criptomonedă) obținută în schimbul furnizării de putere de calcul.

 

Care sunt opțiunile alternative pentru minerii de Ethereum?

 

Fuziunea i-a forțat pe mineri să treacă la criptomonede alternative care pot fi minate pe GPU, la o versiune nou-înființată, să se debaraseze sau să își vândă echipamentul la un preț scăzut.

Trecerea la criptomonede alternative care pot fi minate pe GPU

Unul dintre efectele directe ale fuziunii include minerii care se îndreaptă către Ethereum Classic (ETC), o bifurcație a Ethereum, pentru a continua să își folosească echipamentele. De exemplu, rata de hash a fork-ului blockchain a crescut a doua zi după Merge. Rata de hash descrie puterea de calcul necesară pentru a aproba o tranzacție pe blockchain prin intermediul unui mecanism de consens de tip proof-of-work.

Întrucât blockchain-ul Ethereum Classic încă practică metoda PoW pentru minerit, Hive blockchain (gigantul minerilor criptografici), cu sediul în Canada, și-a dezvăluit planurile de a mina alte criptomonede proof-of-work, cum ar fi ETC, Dogecoin (DOGE) și Litecoin (LTC), printre altele. Cu toate acestea, trecerea la un blockchain PoW ar putea submina beneficiile de mediu pe care le oferă versiunea PoS.

 

Minerii de Ethereum pot trece la o versiune nou bifurcată

Un miner chinez care se opune trecerii rețelei Ethereum la proof-of-stake a bifurcat Ethereum pentru a păstra metoda de consens proof-of-work. Versiunea nou bifurcată se numește EthereumPOW (ETHW), care speră să se adapteze în viitor minerilor GPU.

Schimbul de jetoane care reflectă o bifurcație proof-of-work a Ethereum este susținut de burse de criptomonede precum Poloniex și BitMEX, precum și de blockchain-ul Tron.

 

Unii dintre minerii GPU ar putea renunța la joc

Revenirea la cifrele de venituri din trecut care au fost furnizate pe Ethereum este dificilă. Aceste șanse sunt scăzute cu lanțurile stablecoin sau cu orice alt blockchain PoW. Depășirea ratei de hash la monedele alternative minabile pe GPU este, de asemenea, o amenințare pentru întreprinderea de minerit.

Este dificil să câștigi recompensele anterioare care au fost oferite pe Ethereum, din cauza cărora minerii au început să treacă la monede alternative minabile pe GPU. Cu toate acestea, creșterea ratei hash înseamnă o creștere a dificultății de minerit, ceea ce determină minerii să scape de minerii GPU.

Hive blockchain este de acord cu faptul că, din acest motiv, doar minerii cu echipamente eficiente vor reuși pe termen lung. Prin urmare, mulți mineri își pot vinde GPU-urile dacă dificultatea lanțurilor alternative continuă să crească.

Pe de altă parte, este posibil ca vânzarea să nu aibă loc, deoarece un efect de dumping va rezulta din creșterea ofertei de capacitate GPU în comparație cu o scădere a cererii. Prin urmare, rezultatele probabile ale unui astfel de scenariu pot fi ca marea majoritate a minerilor să se debaraseze sau să își vândă echipamentele la prețuri scăzute. Cu toate acestea, deoarece mineritul criptografic solicită foarte mult hardware-ul GPU, jucătorii și chiar editorii de filme ar putea să nu fie optimiști în ceea ce privește achiziționarea de aparate.

 

Pot minerii să migreze la versiunea PoS a Ethereum?

 

Minerii își pot schimba modelul de afaceri pentru a trece la consensul proof-of-stake.

Este dificil pentru susținătorii Ethereum să abandoneze lanțul din cauza fuziunii și a posibilității ca aceasta să facă ineficientă mineritul pe Ethereum. Cu toate acestea, miza financiară descentralizată (DeFi) a câștigat interesul acestor persoane din cauza plăților mai mari, deoarece taxele care erau plătite anterior de blockchain minerilor vor trece la validatori.

Mai multe actualizări tehnice, revizuiri și bifurcații vor urma după Merge, potrivit cofondatorului Ethereum, Vitalik Buterin. De exemplu, Fundația Ethereum intenționează să introducă și să perfecționeze sharding și rollups pe blockchain, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra vitezei tranzacțiilor și a taxelor de gazare.

În plus, dezvoltatorii nucleului Ethereum speră să simplifice stocarea datelor pe blockchain cu Purge și Verge. The Purge este o îmbunătățire tehnică care va reduce spațiul de stocare pentru stocarea Ether pe un hard disk. Acest lucru va elimina necesitatea ca nodurile să păstreze istoricul tranzacțiilor și va simplifica protocolul Ethereum.

Un alt concept numit Verge, care este o implementare a Verkle Trees ca un fel de dovadă matematică, va permite oricărui utilizator Ethereum să devină un validator al rețelei, deoarece nu va avea nevoie de o stocare extinsă pe disc pentru a păstra cantități mari de date de bloc.

Minerii pe scară largă pot adopta o strategie axată pe date și se pot angaja în calcul de înaltă performanță. De exemplu, minerii cu GPU ar putea beneficia de protocoale Web3, precum Livepeer și Render, dacă pot pune în comun resursele. Cu toate acestea, o îngrijorare considerabilă este încă în aer cu privire la presiunea iminentă de vânzare a Ether (ETH).

Un miner GPU Ethereum poate investi mai mult în ceea ce are deja și poate explora alte tehnologii emergente, cum ar fi inteligența artificială (AI), cloud computing și altele. În plus, GPU-urile pot fi reprofilate pentru cloud computing fără a fi nevoie neapărat de mai multe investiții. De exemplu, Hut 8 Mining, care dispune de peste 180 de GPU, își recondiționează deja centrul de date Ethereum în scopuri de învățare automată, AI și inginerie.

 

Care este viitorul mineritului pe GPU?

 

Viitorul mineritului pe GPU depinde de dorința minerilor de a continua să extragă criptomonede alternative care pot fi minate pe GPU.

Mineritul, care stă la baza criptomonedelor PoW, ar putea continua să înflorească, având în vedere că costurile energetice sunt scăzute pentru minerii GPU. În plus, aplicațiile unităților de procesare grafică dincolo de minerit, inclusiv proiectarea grafică, jocurile și editarea video, le fac ideale pentru investiții de capital fix.

De asemenea, atunci când un lanț de blocuri migrează către algoritmi de consens alternativi, minerii GPU își pot utiliza platformele pentru a mina alte criptomonede. Acest lucru implică faptul că minerii GPU pot continua să își folosească platformele de minerit în timpul unor evenimente precum Merge, spre deosebire de minerii cu circuite integrate specifice aplicațiilor (ASIC), deoarece ASIC-urile nu pot fi reprofilate pentru a mina criptomonede alternative.

Dimpotrivă, în comparație cu GPU-urile, ASIC-urile sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și oferă o rată de hash mai mare, ceea ce îi determină pe mineri să treacă la echipamente cu circuite integrate specifice aplicațiilor. Cu toate acestea, costul de instalare a unui echipament de minerit ASIC îl face neatractiv pentru minerii solitari.

Mai presus de toate, echipamentul pe care îl alege un miner ar trebui să fie susținut de blockchain-ul pe care acesta va extrage criptomonede. Alți factori care determină profitabilitatea mineritului includ costurile cu energia electrică, recompensa blocului, rata de hash și prețul criptomonedelor pe care un miner dorește să le extragă, care trebuie luați în considerare înainte de a cumpăra GPU, CPU, ASIC sau orice alt echipament de minerit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *