Invata despre CryptoStiri

Poate exista Metaverse-ul fără blockchain?

Trebuie ca Metaverse-ul să fie pe un blockchain?

 

În ultimii ani, soluțiile bazate pe blockchain au avut aplicații financiare, juridice, de jocuri de noroc și sociale, deși la o scară relativ mică. Cu toate acestea, dacă stratul de infrastructură blockchain va fi o necesitate pentru creșterea narațiunii Metaverse rămâne fără răspuns.

Răspunsul la această întrebare depinde de modul în care definim Metaverse-ul. Unele definiții ale Metaverse-ului se concentrează doar pe elementele sale experiențiale. Cuvântul Metaverse ne face adesea să ne imaginăm că purtăm o cască de realitate virtuală (VR) și că trecem printr-o experiență imersivă într-o lume virtuală.

Acest lucru nu este în totalitate greșit, dar este o definiție incompletă a Metaversului. Metaverse-ul este așteptat să fie o versiune futuristă a internetului. Aceasta este o viziune minunată, dar de ce avem nevoie de un nou internet? Răspunsul la această întrebare se află în răspunsul la o altă întrebare – avem nevoie de blockchain pentru Metaverse?

 

De ce avem nevoie de un nou internet?

 

Internetul nostru actual este inadecvat. Stimulentele sunt înclinate către un set limitat de părți interesate, creatorii sunt exploatați, iar utilizatorii au foarte puțin control asupra datelor lor. Poate noua versiune a internetului să schimbe această situație?

Internetul a fost construit și evanghelizat prin intermediul unor aplicații precum Google, Meta (fostul Facebook), Instagram și Amazon. Aceste aplicații utilizează mai multe tehnici pentru a capta atenția utilizatorilor și pentru a o monetiza atunci când o au. În ciuda creării unei valori monetizabile prin intermediul acestor aplicații, utilizatorii primesc o parte foarte mică din valoarea care li se cuvine.

Chiar și atunci când utilizatorii care au creat valoare primesc foarte puțini bani, aplicațiile care au captat atenția utilizatorilor au generat bogăție pentru ei înșiși și pentru acționarii lor – câteva trilioane de dolari. Pentru ca acest lucru să se schimbe, internetul trebuie să fie mai incluziv.

Acest lucru nu se datorează aplicațiilor, în sine, ci faptului că acestea au fost crescute într-un ecosistem capitalist. Aici, câștigătorii iau toată valoarea și toată bogăția. Este în regulă ca acest lucru să se întâmple cu noul internet, atâta timp cât „câștigătorii” au o definiție mai incluzivă.

Cealaltă provocare cheie a internetului actual este exploatarea creatorilor de conținut. Internetul ne-a lăsat supraalimentați cu conținut. Cu toate acestea, chiar și creatorii de conținut de înaltă calitate sunt rareori plătiți corespunzător. Platformele și intermediarii care oferă spațiu pe internet acestor creatori de conținut fac cei mai mulți bani. Acest lucru trebuie să se schimbe; internetul trebuie să fie mai prietenos cu creatorii.

În afară de mecanismele de stimulare distorsionate, internetul actual consideră că datele utilizatorilor sunt de la sine înțelese. Utilizatorii de internet au foarte puțin control asupra datelor și a rețelei lor. De ce ar trebui un utilizator să înceapă de la zero pentru a-și construi rețeaua atunci când trece de la Facebook la Twitter? Acest lucru trebuie să se schimbe, iar metaverse-ul reprezintă această schimbare.

 

De ce ar putea blockchain să repare internetul?

 

Internetul gestionează câteva milioane de tranzacții de date pe secundă. Infrastructura blockchain se află în faza incipientă din punct de vedere tehnologic în comparație cu iterația actuală a internetului. Cu toate acestea, blockchain nu este doar un nivel de infrastructură, ci și un nivel economic. Aceste caracteristici economice ale blockchain-ului pot aborda în mod potențial provocările internetului.

Într-o lume bazată pe blockchain, tokenomics-ul unei platforme metaverse (noul internet) permite stimulente mai incluzive. Aceste aplicații metaverse pot fi inclusive din perspectiva acționariatului (token de guvernanță) și a stimulării utilizatorilor (token de utilitate).

Participanții activi în ecosistemele metaverse dețin adesea token-uri de utilitate. De exemplu, participanții la un metavers de jocuri își câștigă jetoanele de utilitate jucând și creând jocuri. Participanții la un metavers de artă câștigă jetoane de utilitate prin crearea de artă și prin faptul că sunt ambasadori ai artei, scriind recenzii utile.

Metaverse-ul permite participanților să câștige în calitate de utilizatori și creatori ai platformelor. Atâta timp cât participanții din aceste ecosisteme continuă să creeze valoare, ei sunt stimulați. Pe măsură ce acești participanți generează mai multă valoare într-un ecosistem, ei acumulează acreditări și devin influenceri.

Cu toate acestea, dacă o persoană cu influență într-un metavers Web3 dorește să își creeze un profil într-un alt ecosistem, ar trebui să își poată lua prietenii și rețeaua cu ea. Creditele ecosistemice, cum ar fi „XP” (puncte de experiență) într-o platformă de jocuri de noroc, nu ar trebui să fie transportate, deoarece acestea sunt specifice ecosistemului.

Etica fundamentală este aceea că utilizatorii sunt proprietarii credibilității și rețelei lor, nu platformele.

O altă construcție fundamentală a Metaverse este reprezentată de jetoanele nefondabile (NFT). NFT-urile oferă o permanență a valorii. Atunci când un jucător cumpără un activ în joc într-un joc Web2, acesta oferă o oportunitate de venit studioului de jocuri. Ei nu dețin activul. Acest lucru se schimbă în lumea blockchain.

NFT-urile nu numai că oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea, cumpăra și vinde active din Metaverse, dar le permite și să acumuleze credențiale ale ecosistemului sub forma unor „jetoane legate de suflet”. Jetoanele legate de suflet se comportă precum scorurile de credit în serviciile financiare și, pe măsură ce utilizatorii Metaverse acumulează mai multe, aceștia tind să acumuleze mai repede mai multă valoare.

 

Provocările Blockchain în dezvoltarea Metaverse-ului

 

Metaverse-ul viitorului sună grozav, dar este totul doar o exagerare? Pentru ca povestea Metaverse-ului să devină realitate, trebuie abordate probleme tehnologice, experiențiale și economice serioase pentru a deveni realitate.

Blockchain se confruntă cu probleme de scalabilitate, interoperabilitate și securitate. Chiar și cele mai bune lanțuri cu baze semnificative de utilizatori pot gestiona doar aproximativ 50 000 de tranzacții pe secundă. Internetul are milioane de interacțiuni de date pe secundă în e-mailuri, tweet-uri, postări, căutări pe Google, mesaje și multe altele.

Această comparație pornește de la premisa că interacțiunile de date într-un metavers trebuie să aibă loc în cadrul lanțului. Pe măsură ce tehnicile criptografice (cum ar fi Rollups cu zero cunoștințe) devin mai bune în abordarea provocărilor legate de scalabilitate, caracteristicile economice vor fi, pe bună dreptate, în prim-plan pentru a crea noi modele bazate pe metavers pentru viitor.

În afară de provocările legate de scalabilitate, există probleme majore de interoperabilitate între blockchains. Acest lucru este legat în special de punțile utilizate pentru a transfera valoarea de la un blockchain la altul.

Multe atacuri cibernetice asupra platformelor Web3 au avut loc prin intermediul acestor punți. Atacul podului Ronin și atacul podului găurii de vierme Solana sunt exemple. Interoperabilitatea este o oportunitate amplă în cadrul Web3, dar este în egală măsură o vulnerabilitate care trebuie abordată.

Aceste provocări legate de stratul de infrastructură blockchain continuă să revină să bântuie ecosistemul. Una dintre cele mai recente probleme este crearea unui model economic sustenabil al Metaverse-ului. În timp ce GameFi a fost folosit ca un hack de creștere pentru a atrage utilizatori, un model scalabil de jetoane nu a fost încă identificat.

Până în prezent, au existat multe modele economice care au eșuat și au inspirat noi modele și abordări economice. Cu toate acestea, inovatorii din acest domeniu sunt la cel puțin un ciclu distanță de identificarea unui model durabil.

Ultimul vânt potrivnic este cel al experienței utilizatorilor. Hardware-ul VR și experiența utilizatorului de la bordul Web3 trebuie să fie mai transparente pentru a atrage jucătorii, creatorii și utilizatorii hardcore în Metaverse.

 

Așadar, este blockchain-ul pregătit să pornească în călătoria Metaverse?

 

În esență, metaverse-ul ideal trebuie să se bazeze pe blockchain, ceea ce impune stimulente incluzive centrate pe creatori și utilizatori, oferind în același timp experiențe virtuale imersive și fără cusur.

Metaversul nu se referă doar la elementele experiențiale, ci și la aspectele economice. Stimulentele financiare trebuie să fie centrate în jurul creatorilor de valoare reală. Cei care creează conținut și care interacționează și tranzacționează în mod regulat pe platformă sunt cei care creează valoare.

În timp ce posibilitățile modelului economic sunt interesante și au apărut mai multe exemple de speranță în acest sens, există provocări tehnice semnificative care trebuie depășite. De asemenea, trebuie abordate deficiențele în ceea ce privește experiențele utilizatorilor.

Pe termen scurt, câteva versiuni Web2 scalabile ale Metaversului ar îmbrățișa etica Web2 de stimulare a participanților. Pe măsură ce blockchain se maturizează, ar apărea mai multe modele hibride, în care elementele Web2 aduc scalabilitatea și experiența utilizatorului, iar blockchain se ocupă de stimularea. Un Metaverse complet scalabil pe lanț poate părea utopic acum, dar ar fi modul ideal de a construi viitorul internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *