Uncategorized

De ce are valoare Bitcoin in 2022

De ce au valoare monedele bitcoin

Orice discuție despre Bitcoin duce mai devreme sau mai târziu la o dispută despre ce dă valoare Bitcoin. Scepticii susțin că nu are nicio valoare, în timp ce credincioșii îl văd ca pe un aur digital cu un potențial aproape infinit. Așadar, cine are dreptate și ce anume face ca un singur Bitcoin să aibă valoare? Există mai multe atribute care trebuie luate în considerare.

 

O scurtă istorie a banilor

O scurtă privire asupra istoriei banilor arată că, atâta timp cât oamenii au fost de acord că un anumit lucru are valoare, atunci a avut. În esență, credința este cea care face ca banii să funcționeze.

La început, oamenii obișnuiau să facă troc, până când a devenit prea incomod. În acel moment, au început să facă schimb de produse pentru lucruri, cum ar fi scoici și pietre, apoi pietre prețioase și metale rare.

În epocile recente, acestea au fost înlocuite de o monedă insuflată de guvern, care acum este cea mai larg acceptată formă de monedă. Pe măsură ce banii au evoluat, au avut întotdeauna următoarele atribute – fungibilitate, raritate și infailibilitate. În plus, oamenii au observat că este mai convenabil să folosească monede care sunt ușor de transportat, stabile și divizibile.

 

De ce este Bitcoin valoros? (Motive pentru care bitcoinii au valoare)

În primul rând, Bitcoin are valoare datorită aceluiași motiv pentru care o au și numerarul pe hârtie și cel digital – este o formă la îndemână de bani acceptată în mod obișnuit de oameni. Este folosită pentru a transfera valoare și pentru a cumpăra sau vinde lucruri. Cu toate acestea, spre deosebire de dolarii americani, a căror valoare și statut juridic sunt impuse de guvern, valoarea Bitcoin provine din codul, infrastructura, raritatea și adoptarea sa.

Deși nu este tangibil, codul Bitcoin îi conferă caracteristici ale monedei fiduciare tradiționale, inclusiv raritatea, divizibilitatea, portabilitatea, fungibilitatea și recognoscibilitatea. În plus, Bitcoin este descentralizat și poate fi utilizat fără intermediari, oferă un anumit nivel de transparență, poate fi accesat și utilizat de oricine are o conexiune la internet, este imposibil de contrafăcut și confiscat și are alte caracteristici, cum ar fi programabilitatea.

Cel mai important, poate fi folosit ca rezervă de valoare, precum aurul sau alte mărfuri, dar, spre deosebire de omologii săi fizici, poate fi transportat de la un capăt la altul al lumii prin intermediul canalelor de comunicare în câteva minute.

 

Proprietățile valoroase ale Bitcoin

 

Raritatea Bitcoin. Spre deosebire de monedele fiat tradiționale care pot fi umflate la nesfârșit, Bitcoin introduce raritatea digitală. Vor exista doar 21 de milioane de BTC. Spre deosebire de monedele fiat care suferă o inflație anuală și își pierd o parte din valoare, inflația Bitcoin este limitată și controlată.

De asemenea, dacă punem la socoteală Bitcoinii care se pierd definitiv (trimiși la adrese incorecte, inexistente, sau cei din portofele ale căror chei au fost pierdute etc.), oferta suferă o deflație, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puțini Bitcoini disponibili.

Divizibilitate. Un singur Bitcoin poate fi împărțit în 100000000 Satoshis. Un Satoshi este egal cu 0,00000001 BTC, cea mai mică unitate de Bitcoin în acest moment. Acest nivel de divizare este încorporat în codul original al Bitcoin.

Dacă va fi vreodată nevoie, nivelul de divizare poate fi schimbat în 16 sau mai multe zecimale, ceea ce înseamnă că Bitcoin oferă un grad infinit de divizibilitate.

Portabilitate. Bitcoinii pot fi transferați prin intermediul unui canal de comunicare precum internetul, sateliții sau chiar prin unde radio, ceea ce o face cea mai transferabilă monedă care a existat vreodată.

Fungibilitate. Fiecare Bitcoin are aceeași valoare ca și omologul său, indiferent de cine îl deține și de istoricul pe care îl are. La fel cum o uncie de aur pur este întotdeauna egală cu o altă uncie de aur pur. Indiferent ce se întâmplă, un Bitcoin rămâne un simbol al valorii interschimbabil cu un alt Bitcoin.

Durabilitate. Orice Bitcoin sau Satoshi poate fi refolosit de nenumărate ori fără să se degradeze.

Recunoaștere. Un număr din ce în ce mai mare de comercianți și utilizatori recunosc și acceptă Bitcoins. Deși este încă departe de nivelul de acceptare al monedelor fiduciare, mulți oameni disting Bitcoin de alte monede sau de alți bani contrafăcuți și sunt dispuși să îl accepte ca mijloc de plată.

Descentralizare. Nicio entitate unică nu supraveghează Bitcoin. Spre deosebire de banii tradiționali, nimeni nu poate cenzura, controla sau modifica rețeaua sau tranzacțiile sale, astfel încât nimeni nu vă poate confisca banii.

Accesibilitate. Nu este nevoie să aveți un cont bancar verificat pentru a deține sau a accepta Bitcoins. Aveți nevoie doar de câteva cunoștințe de bază de calculator și de o conexiune la internet. Accesibilitatea Bitcoin face ca acesta să fie extrem de convenabil pentru zonele din lume care nu au acces la bănci.

Imposibilitatea de contrafacere. Fiecare tranzacție Bitcoin este înregistrată într-un registru distribuit și este securizată de activitatea de calcul a nodurilor. Sistemul a fost conceput pentru a preveni problema dublei cheltuieli care a împiedicat monedele digitale precedente să ia avânt. Prin urmare, toate tranzacțiile din rețeaua Bitcoin sunt infalsificabile și irevocabile.

Programabilitate. Spre deosebire de banii obișnuiți, Bitcoin introduce, de asemenea, o dimensiune a programabilității. Aceasta înseamnă că, în viitor, Bitcoin poate primi actualizări și poate avea și mai multe caracteristici utile, cum ar fi contractele inteligente, tranzacțiile multi-sig și altele.

Stabilitate și stocare de valoare. Singura caracteristică care încă lipsește oarecum este stabilitatea prețului Bitcoin. Din cauza volatilității, Bitcoin este folosit mai mult ca o marfă, cum ar fi aurul. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să se schimbe atunci când Bitcoin va fi adoptat mai mult și vor exista mai puține stimulente pentru a-l specula. Până la adoptarea pe scară largă a criptomonedelor, este de așteptat ca Bitcoin să rămână oarecum volatil.

Cel mai important motiv pentru valoarea actuală a Bitcoin este faptul că oamenii doresc să o folosească pentru a plăti bunuri și servicii, pentru a-și stoca banii sau pur și simplu pentru a specula. Cu cât rețeaua de utilizatori și comercianți Bitcoin crește și cu cât sistemul devine mai sigur și mai avansat, cu atât valoarea Bitcoin în USD și în alte monede poate crește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *