O nouă criptomonedă numită Chia ar putea crește prețurile hard disk-ului

A fost un an important pentru criptomonede. Bitcoin valorează de șase ori mai mult decât era în urmă cu 12 luni, iar moneda dogecoin a înregistrat o creștere de o sută de ori a prețului. Un boom în „monede nefungibile” sau NFT – monede tranzacționabile bazate pe aceeași tehnologie ca și criptomonedele – transformă piața artei.

Odată cu această creștere a venit cu multe critici atacând Bitcoin, în special ca o bulă speculativă care folosește cantități mari de electricitate și nu produce nicio valoare reală.

O nouă criptomonedă numită Chia, care tocmai a început tranzacționarea, își propune să remedieze aceste defecte în timp ce susține promisiunea criptomonedei de o formă de plată sigură și descentralizată.

Chia este ideea lui Bram Cohen, care a inventat sistemul BitTorrent de partajare de fișiere peer-to-peer. El susține că va fi mai fiabil decât alte criptomonede și, de asemenea, mai ecologic.

Care este diferenta dintre Chia si Bitcoin?

Bitcoin și majoritatea celorlalte criptomonede utilizează un sistem în care moneda este creată sau „extrasă” folosind computere pentru a rezolva puzzle-uri matematice. Acestea sunt cunoscute sub numele de sisteme „dovadă a muncii” – rezolvarea puzzle-ului este dovada faptului că computerul dvs. a făcut o anumită muncă.

Realizarea acestei lucrări necesită hardware specializat și multă energie. Exploatarea Bitcoin a contribuit la crearea penuriei de procesoare grafice și, după unele estimări, consumă mai multă energie decât extracția cuprului și folosește mai multă energie electrică decât unele țări întregi.

Chia rulează pe un sistem care ar trebui să utilizeze mai puțină energie, numit „dovada spațiului și a timpului”. În acest sistem, utilizatorii trebuie să arate că au rezervat o anumită cantitate de spațiu pe hard disk la o oră precisă.

Deci, Chia nu va folosi cantități uriașe de electricitate și nu va vedea minerii cumpărând fiecare placă grafică la vedere. Dar cerința de spațiu de stocare pe hard disk poate duce la alte dezavantaje.

Creșterea prețului hard disk-ului

Chiar înainte de lansarea oficială, chia a folosit mai mult decât un exabyte de stocare a datelor. Este echivalentul a aproximativ un milion de unități hard disk de 1 terabyte pe care le-ați putea găsi pe un computer desktop mediu.

Potrivit South China Morning Post, prețurile hard disk-urilor din China au început să crească pe măsură ce minerii de chia depozitează stocuri. Prețul unităților de 12 terabyte a crescut cu 59% de când a fost anunțat chia în februarie anul acesta, iar majoritatea hard diskurilor de calitate profesională cu o capacitate de peste 8 terabyte sunt epuizate.

S-ar putea să vedem efecte similare în alte țări într-un viitor nu prea îndepărtat. În prezent, Chia nu are recunoașterea numelui și aprobările celebrităților care au ajutat ca bitcoin și dogecoin să crească, dar are un avantaj clar din punct de vedere al costurilor.

Ne putem aștepta ca minerii de criptomonede să fie înclinați să încerce chia ca o opțiune mai ieftină decât criptomonedele stabilite. În cele din urmă, producătorii de hard disk-uri pot, de asemenea, să-și revizuiască prețurile pentru a-și crește propriile venituri.

Timpul va spune cum chia ajunge să funcționeze pe piață. Dacă decolează, ne putem aștepta la o creștere a prețurilor pe hard disk. Dar, pe de altă parte, ar putea însemna, de asemenea, că prețurile procesoarelor grafice vor scădea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *