Invata despre CryptoStiri

NFT – Ghidul Incepatorului

Ai tot auzit despre persoane care cumpara animale digitale sau opere de arta digitale, dar nu aveti idee de unde le primesc si ce sunt? Iata un mic ghid pentru a intelege mai bine ce inseamna NFT.

 

Non-fungible tokens (NFT) au devenit rapid una dintre cele mai explozive tendinte in lumea crypto, din ce in ce mai multi detinatori de criptomonede si investitori traditionali cauta sa detina si sa speculeze aceste active unice bazate pe tehnologia blockchain.

 

NFT-urile sunt jetoane virtuale ce reprezinta proprietatea asupra ceva inerent distinct si rar, fie ca vorbim despre un obiect fizic sau digital, cum ar fi o opera de arta, o coloana sonora, un obiect de colectie, un obiect din joc sau o proprietate imobiliara. Spre deosebire de criptomonedele obisnuite sau de banii fiduciali cum ar fi Leul Romanesc, aceste tipuri speciale de active digitale nu pot fi schimbate reciproc, deoarece fiecare are o valoare specifica bazata pe trasaturile si atributele sale unice.

 

De asemenea, spre deosebire de criptomonedele obisnuite, NFT-urile nu pot fi achizitionate pe bursele crypto obisnuite centralizate sau decentralizate. In schimb acestea sunt listate si tranzactionate pe piete online special construite pentru NFT-uri.

 

Ce sunt pietele NFT?

 

Pietele NFT sunt platforme in care NFT-urile pot fi stocate, afisate, tranzactionate si in unele cazuri create. Aceste piete sunt pentru NFT ceea ce este olx sau emag pentru bunuri.

 

Pentru a utiliza si accesa aceste tipuri de piete, va trebuii sa aveti urmatoarele :

  • Portofel crypto : va trebuii sa alegeti un portofel digital compatibil cu reteaua blockchain care accepta NFT-urile pe care doriti sa le cumparati. De exemplu, daca intentionati sa cumparati sau sa vindeti NFT-uri pe baza platformei blockchain Ethereum, va trebuii sa utilizati un portofel digital compatibil Ethereum cum ar fi Metamask. Pentru NFT-urile vandute pe platforma Solana, va trebuii sa utilizati un portofel digital precum Sollet.

 

  • O cantitate de criptomonede în portofel : va trebuii sa va prefinantati portofelul digital inainte de a cumpara, afisa sau creea un NFT. Din nou va trebuii sa aflati ce criptomonede sunt acceptate de piata pe care intentionati sa o utilizati.

 

  • Un cont de utilizator : va trebuii sa configurati un cont pe piata speciala de pe care dori sa achizitionati, vindeti sau creea NFT-uri.

Merita remarcat faptul ca, in ceea mai mare parte, listarea si crearea de NFT-uri pe o piata specifica implica o taxa in reteaua blochchain. Taxa variaza in functie de blockchain-ul pe care doriti sa il utilizati. De exemplu, Ethereum se mandreste cu cel mai mare ecosistem de NFT dapps (aplicatii descentralizate), dar are si cele mai mari taxe.

3 comentarii la „NFT – Ghidul Incepatorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *